Hoe ik tussen alles door toch lekker eten op tafel zet.
Druk, druk ren en vlieg....Soms heb je gewoon echt niks in huis, heb je geen tijd gehad om eten voor te bereiden en al helemaal niet kan bedenken wat je überhaupt moet gaan eten. Herken je dat? Zuchtend onderweg naar huis, stress omdat het al zo laat is en dan nog nadenken over wat je wil of moet eten. Herkenbaar?
Hier tips:
Haal standaard in huis: aardappelen, komkommer, tomaat, eieren, zakken sla, wortels, paprika’s ( vooral rood en geel ), zoete punt paprika's, wortel, knoflook en uien ( en wat je nog meer kan bedenken).
Wij hebben ook altijd standaard een diverse soort aan kaas, 1 stuk harde kaas ( Padano of Parmezaan) Feta ( geit/schaap), en kipfilet in huis.
Onze kids zijn dol op zongedroogde tomaten, olijven, en augurken.
Er is altijd ruim voldoende aan fruit: bananen, sinaasappels, peren, citroenen, appels what ever…
Er staan 3 grote potten met biologisch meel.
Er is altijd melk: lactosevrij of plantaardig. En Bio Yoghurt.
Rijst, quinoa, couscous en pasta ( alles biologisch) en een scala aan pitten en zaden is ook altijd in huis.
Er staan ca 50 potjes aan gedroogde kruiden en minimaal 6 soorten olie ( denk aan knoflook-olie, chili-olie en olijfolie) en altijd is er roomboter.
En in de diepvries ligt er groente en fruit voor als het verse op is.
Men kan hier in huis ten alle tijden iets VERS te eten maken !
SANDWICH:
Ik gebruik heel veel kipfilet ( alle soorten en maten), op brood, door een salade, kipsalade, kinderen doen het op de tosti, kinderen snoepen het als een rolletje met iets van groen erin, maar ik had dus nog restjes liggen….
Een klein kontje komkommer en een handje met sla. Nou toen dacht ik ik heb eigenlijk wel zin in meer eiwitten. “PING” Dus toen heb ik mosterd op een heel donker brood gedaan, het is lekkerder vers groot brood koopt of zelf bakt dat zou nog beter zijn! Dan dikke plakken snijden en een mooie laag mosterd erop met 2-3 plakken kipfilet, wat sla en met een kaasschaaf komkommer in dunne plakken hier weer 2-3 kipfilet en de sandwich afgemaakt met een snee brood ( niet vergeten met mosterd ) op en voila ! Om er een warme maaltijd van te maken kun je het eten bij zelfgemaakte kippensoep of een pannetje tomatensoep wat ook zo easy is. En als het echt echt niet kan, is een mok bouillon erbij ook prima. Zo had ik een warme lunch :-).
PASTASALADE.
Als je 1x per week een volle pan pasta kookt dan kun je met het restant pasta een heerlijke salade maken met verse ingrediënten of restjes paprika, een handje diepvries erwtjes en een uitje. Je kan het zo gek nog niet bedenken wat er allemaal in gaat.
Hier zijn ze dol op pasta. Het maakt dan ook niet uit wat voor soort pasta als het maar pasta is. Het liefst willen ze pastasalade, want daar blijft altijd iets van over wat ze dan na school kunnen eten ipv koek of snoep. Of ze maken zelf salades met de restant pasta.
Een voorbeeld is tonijn pastasalade. We eten zelden tot nooit iets uit blik in verband met de zware metalen die in de voeding komt te zitten. Helaas Tonijn in een glazen pot heb ik nog niet gevonden en verse tonijn blijft nooit over. Dus een blikje tonijn hebben we wel vaker in huis.
Tonijn gaat goed samen met stukjes paprika,cherry tomaten, maïs, 1 zak sla naar keus en wat geraspte kaas.
GEVULDE PUNTPAPRIKA.
Restje quinoa of couscous?
Een gevulde paprika met als topping Feta ( of mozzarella of geitenkaas) en walnoten. Deze even onder de gril en bij het opdienen nog wat honing erover.
AARDAPPELEN.
We gebruiken aardappels in verschillende gerechten: blokjes/stukjes/schijfjes in de oven/airfryer, 1 pans gerechten, stoofpotjes of als puree. Tip: kook aan het begin van de week een grote pan aardappels en gebruik het restant voor een aardappelsalade voeg hier augurken aan toe en gebruik het sap voor je dressing met wat (vegan) mayonaise en wat yoghurt. Als kruiden zout, peper en bieslook. Stukken tomaat en gekookte eieren erdoor en je hebt een smakelijk gerecht. Of maak er puree van voor…..een ovenschotel bijvoorbeeld. Je kan natuurlijk de gekookte aardappelen bakken in boter, een minder goede en gezonde keuze maar het kan.
Ik kan wel een eeuwigheid door blijven typen aan wat ik per week op tafel zet door mealprep of wat gewoonweg is blijven liggen. Er wordt pas boodschappen gedaan als alles aan vers eten op is.
Het valt misschien op dat ik weinig spreek over vlees. We eten zeer zeker vlees. 1 keer per week rood vlees, verder kip, via en zelden varkensvlees. Veel vleesvervangers zoals eieren en kaassoorten gaan door gerechten heen dan is er ook geen vlees nodig.
Kip wat overblijft is heerlijk als een salade.Of kipsalade op brood, toast of schijfjes komkommer. Aangezien we een groot gezin hebben blijft er qua vlees zelden iets over. Op zondagen wordt er een grote pan met roerbak eieren gemaakt en gekookte eitjes dat is bijna wel standaard. De kinderen maken een sandwich met hun eieren…en ja met wat er aan rauwkost ligt. Soms maak ik wentelteefjes voor hun, omdat er teveel aan brood is blijven liggen.
En ga maar zo door. Ik denk dat ik beter een lijstje kan maken met wat snel, makkelijk en gezond is.
Onder gezond eten verstaan wij als gezin: zo min mogelijk vet, geen pakjes en zakjes, weinig koolhydraten ( pasta, rijst, brood ) en vooral heel veel groente en voldoende eiwitten. Bij salade is het sla met wat pasta/rijst niet pasta met sla ;-). Brood is de bodem om je toren van lekkernijen bij elkaar te houden. Aardappelen, rijst, pasta is niet noodzakelijk als je al een berg groente hebt het is een toevoeging. Als je deze richtlijnen aan houdt en gevarieerd eet dan kom je al een heel eind met gezonde basisvoeding.
Ik ga stoppen met mijn typewerk. Als je vragen hebt omdat je nog vanalles in huis hebt en totaal niet weet wat je ervan moet maken, stuur me dan een berichtje.
Veel succes!
~Urs
Reactie plaatsen
Reacties